Napirend

A mai rohanó világban a szülőknek sokszor gondot okoz az óvodák őszi, téli és nyári szünete. Bölcsődénk egész évben nyitva tart. Az év minden hétköznapján – kivéve a munkaszüneti és ünnepnapokat – sok szeretettel várjuk a csemetéket.

7:30 – 8:00, A gyerekek érkezése

Miután egy gyermek megérkezik a családi bölcsődébe, segítjük a szülőtől való elválást, majd ráhangoljuk őt a rá váró napra, tevékenységekre. Fontos az is, hogy biztosítsuk a szülőt, gyermeke hamar megnyugszik, és egész nap jól érzi magát nálunk.

8:00 – 8:30, Reggeli

A reggeli kialakításánál is fontos az egészséges, változatos ételek kialakítása. A gyerekekkel közösen terítjük az asztalt, ezzel is önállóságra buzdítjuk őket.

8:30 – 8:45, Reggeli utáni gondozási feladatok elvégzése

A nagyobb, önállóbb gyerekek kéz- és fogmosásának felügyelete, szükség esetén a wc-re menetel felügyelete, a kisebb, pelenkát viselő gyerekek tisztába tétele, szükség esetén mosdatása.

8:45 – 10:00, Szabadon választott és/vagy megszervezett játék ideje

A nap ezen szakaszában biztosítjuk a gyerekeknek a szabad játék örömét. Amellett, hogy maguk döntenek, mivel foglalkoznak, mi segítjük a helyes útmutatással, a játékok használatától a közös játékba híváson át, a megfelelő viselkedés betartatásáig.

Minden napra vannak foglalkozások, ami lehet kreatív, fejlesztő tevékenység, közös játék. Amennyiben egy gyermek ebben nem akar részt venni, sosem erőltetjük, de a lehetőséget minden esetben biztosítjuk számukra.

10:00 – 10:20, Tízórai

Minden esetben nyers zöldség és/vagy gyümölcs.

10:20 – 11:40, Szabadtéri foglalkozás, gyerekek megmozgatása

Az ebéd előtt, amennyiben az időjárás megengedi, kimegyünk a kertbe, a játszótérre. Tartunk motorozást, bújócskázunk a szabadban. Vár a csúszda, a homokozó. Ősszel falevelet gyűjtünk, amit később hasznosítunk kreatív foglalkozásunkon, tavasszal virágmagot ültetünk, télen hóembert építünk.

Mindennap beiktatunk olyan játékos tornafoglalkozásokat, melyek alkalmával teljes egészében megmozgatjuk a gyerekeket. Ez lehet a szabadban, amennyiben az időjárás megengedi, de a zárt térben, mondókázás, éneklés, játék közben is iktatunk be mozgást.

11:40 – 12:30 Ebéd előkészítése, étkezés, elpakolás

Az ebédet ebédszállító cégtől rendeljük. Megrendeléskor figyelembe vesszük, ha a gyerekek közt van vegetáriánus, cukorbeteg, lisztérzékeny… stb. Az ilyen típusú étkezést a szülőkkel együttműködve állítjuk össze a nap minden étkezése esetében.

12:30 – 15:00, Pihenés előkészítése, tisztálkodás, délutáni alvás

Ebéd után alvószobába megyünk, ahol már az előkészíttet ágy várja a gyerekeket. A megfelelő pihentető alvás egyik feltétele a kényelmes alvóhely kialakítása. Fogmosás, pelenkázás vagy wc-re kísérést követően és az előzetes alapos szellőztetés után mesét olvasunk, esetenként halk, nyugtató zenével és megfelelő fényviszonyok megteremtésével adjuk meg a pihenés feltételeit.

15:00 – 15:30, Ébredés, uzsonna

Ekkor a gondozók már készülnek az uzsonnára. Ébredést követően foglalkozunk, játszunk a gyerekekkel. Szabadon választott játékokkal, de ekkor is megadva a lehetőséget csoportos játékra, foglalkozásra. Ezután az előkészített, szintén a napszaknak és a gyerekeknek megfelelő étellel kínáljuk őket.

15:30 – 16:30, Szabad játék, folyamatos hazamenetel

Az évszak figyelembe vételével a szabadban is eltölthetjük az időt. Ebben az időben a szülők folyamatosan érkeznek a gyerekekért. Ekkor szükség esetén tájékoztatjuk őket a napi fontosabb történésekről.

Speciális programokkal színesítjük gyermekeink életét. Heti rendszerességgel érkezik hozzánk zenepedagógus és gyógypedagógus. Bábelőadásokat, koncerteket szervezünk olykor intézményen belül. Ellátogatunk érdekes helyekre. Ünnepek alkalmával hagyományőrző programokkal kedveskedünk a szülőknek. Minden második hónap végén „szülőnapot” tartunk, ahol személyesen bepillanthatnak a szülők, nagyszülők a gyermekek óvodai életébe.